Wetenschappen – STEM

STEM af op de toekomst

#maanlander #imagine

Alles begon met een grote explosie, de oerknal! Zo een 13,8 miljard jaar geleden. Toen ontstond het heelal en begonnen tijd en ruimte. Er werden miljarden sterren geboren. Je reis door ons zonnestelsel begint hier.

# Science

Weet jij of er leven is buiten onze planeet? Weet jij welke planeten er allemaal zijn? Je gaat op zoek naar de verschillende planeten en leert hun kenmerken kennen. We geven je alvast een ezelbruggetje mee om de volgorde van de planeten te onthouden: ‘Maak Van Acht Meter Japanse Stof Uw Nachtjapon*’.

# Technology

Je onderzoekt hoe de mens zich kan verplaatsen buiten de aarde. Je bedenkt nieuwe mogelijkheden om de mens te katapulteren naar de ruimte.

# Engineering

Je leert programmeren zodat je robot op de maan kan rijden en bodemstalen kan nemen.

# Mathematics

Je berekent de tijd die jouw ruimteschip nodig heeft om tot aan de maan te geraken. Maar natuurlijk eindigt het verhaal niet hier. We dagen jou uit om samen met je medeleerlingen creatieve oplossingen te zoeken.
Misschien word jij de volgende astronaut voor de Europese Ruimtevaartorganisatie?

Eerste graad

Ben je gebeten door de natuur? Verslind je boeken over het heelal? Of heb je thuis een hele stapel experimenteerdozen?

Krijg je maar niet genoeg van programma’s zoals ‘Scheire en de schepping’ of ‘Het lichaam van Coppens’? Dan kan je in het 1ste en 2de jaar via de lessen natuurwetenschappen zeker je hartje ophalen.

Kan je niet genoeg krijgen van wetenschappen, dan kan je in onze school een wetenschappen- en technologiebad nemen. In de nieuwe richting STEM word je wekelijks zes uren ondergedompeld in de wondere wereld van de wetenschappen.

Aan de hand van verschillende projecten leer je al doende antwoorden geven op de meest uiteenlopende vragen. Je demonteert een computer en bestudeert de werking van een processor.

Je bouwt een raket en gaat op missie naar de maan, je programmeert een ontmijner met de ‘Lego Education Mindstorm-robot’, je ontwerpt een rollercoaster en runt zelf een pretpark voor een dag… Dit is slechts een greep uit de opdrachten die je te wachten staan in de nieuwe richting STEM.

Eerste graad

Tweede graad

Heb je de smaak goed te pakken en ben je ondertussen een echte fan van chemie, fysica, biologie…

Vanaf het 3de jaar kan je jezelf nog meer gaan verdiepen via de richtingen Wetenschappen of Techniek-Wetenschappen.

Je leert kritisch en probleemoplossend denken en je ondervindt dat de juistheid van het eindresultaat staat of valt met een correct uitgevoerde meting.
Wetenschap is meer dan enkel maar theorie en formules.

Tijdens leerlingenpractica ga je aan de slag in een labo en breng je de theorie in de praktijk.

Eerste graad

 

Derde graad

Meer en meer begin je te begrijpen waarom wetenschappen studeren leuk en uitdagend is:

• Wetenschap is jouw toekomst:

Je zou het fantastisch vinden om oplossingen te zoeken voor klimaatwijzigingen, nieuwe planeten te ontdekken en bacteriën en virussen te bestrijden.

• Wetenschappen studeren om alles rondom je te begrijpen:

ontdekken, onthullen, analyseren, verklaren… je ondervindt dat het bestuderen van wetenschappen hand in hand gaat met deze werkwoorden! Jouw grootste uitdaging is een antwoord bieden op de problemen waar we vandaag mee geconfronteerd worden op vlak van milieu, energie, duurzaamheid…

• Wetenschap is vooruitgang:

je wil een bijdrage leveren aan het verbeteren van de toekomst of meer nog:
je wil de wereld veranderen :+)

Eerste graad