Samen leren
Ons gedreven schoolteam is opgebouwd uit geëngageerde experten en staat elke dag klaar om jongeren kennis en ervaringen bij te brengen. Door een krachtige leeromgeving te creëren trachten we bij leerlingen de interesse voor een vak of activiteit aan te wakkeren. Daarbij is het belangrijk dat talenten herkend worden en dat leerlingen gestimuleerd worden hun talenten te ontdekken en verder te ontplooien. We dagen onze jongeren uit zodat ze hun eigen mogelijkheden kunnen en willen uitbouwen om zo, stuk voor stuk, uit te groeien tot wereldburgers met een open en kritische geest.
Samen ontdekken
Een leerproces is als het ware een ontdekkingsreis. Op deze reis, binnen en buiten de schoolmuren, bieden wij leerlingen kansen om zich te ontwikkelen tot jongvolwassenen die graag bijleren en dit met een open blik voor andere culturen, respect voor elkaar en aandacht voor milieu en omgeving. Op onze tocht laten wij ons inspireren door de christelijke waarden en willen wij solidariteit en sociaal engagement stimuleren. Leerlingen krijgen zo vele mogelijkheden om uit te groeien tot geëngageerde jongvolwassenen die klaar zijn voor wat de toekomst brengt.
Samen kiezen
Elke keuze is een kans om verder te groeien. We vinden het belangrijk dat elke leerling deze kans met beide handen grijpt. Kiezen is echter niet altijd even eenvoudig. Het schoolteam staat klaar om leerlingen tijdens hun schooltraject te begeleiden bij het maken van studiekeuzes. Op deze manier zorgen wij voor een vlotte doorstroming binnen het secundair onderwijs, maar ook naar het hoger onderwijs of naar het werkveld.
Samen leven
OLVP Secundaire school streeft naar een veilige omgeving waarin de leerling zich thuis voelt. Dit wordt enerzijds gerealiseerd door de begeleiding van de leerling door de vakleerkrachten, titularissen of leerlingenbegeleider. Anderzijds is er hierbij nood aan een open communicatie met ouder(s)/voogd en leerling. Op deze manier kunnen we samen een aangename leeromgeving bewaken.
Nieuwe trends op het gebied van ICT en onderwijs bieden de mogelijkheid om authentieke, betekenisvolle en uitdagende leerstof te ontwikkelen en up-to-date te houden.
Wij zijn ervan overtuigd dat ICT muren kunnen wegvallen waardoor er andere onderwijsomgevingen ontstaan. Dit doen we onder meer door digitale toepassingen in de lespraktijk te integreren via pc, smartphone, tablets en interactieve beamers.
Op deze manier ligt de (virtuele) wereld constant binnen handbereik en zo halen we een berg aan informatie binnen. We vinden het enorm belangrijk dat jij efficiënt met deze informatie leert omgaan en zullen jou de tools aanreiken om deze informatie kritisch te bekijken. Je gaat m.a.w. onder leiding van je leerkracht op zoek naar informatie en naar een kritische blik om die informatie te interpreteren en te verwerken. Je zal de digitale wereld ook inzetten bij presentaties van eindresultaten. Dit kan gaan van het maken van een overzichtelijke Powerpoint of Prezi tot het opzetten van een blog/vlog.
We werken niet alleen aan kennis, maar ook aan houding en competenties.
Je gaat dus aan de slag met je sociale, creatieve, organisatorische en expressieve vaardigheden. Je talenten en kwaliteiten zullen in kaart gebracht worden door attituderapporten en portfolio’s zodat je niet alleen weet wat je al onder de knie hebt, maar ook oog hebt voor je werkpunten.
Op deze manier zal je jouw leerproces mee in handen nemen. Zo gaan kennen en kunnen hand in hand.
Om je kennis uit te diepen, vaardigheden en attitudes aan te scherpen, werken wij op OLVP geregeld projectmatig en vakoverstijgend. In de eerste graad worden er in bijna elke richting uren ingericht waarbij je aan vakoverstijgende projecten werkt.
Zo zal je binnen Moderne Wetenschappen STEM je kennis van de wetenschappen, technologie, engineering en wiskunde zeker nodig hebben om de projecten tot een goed einde te brengen. Als je kiest voor Moderne Wetenschappen Talen, dan kan je jouw talig talent inzetten tijdens de poëzieweek, of tijdens een voorleesmoment voor kinderen uit de lagere school of misschien trek je er wel op uit als journalist om verslag uit te brengen over het reilen en zeilen op onze school. Ook in de tweede en derde graad werk je regelmatig op deze manier.
Kies je voor STW, dan werk je binnen het vak Integrale Opdrachten uitsluitend projectmatig waarbij thema’s als duurzaamheid, adoptie, eetpatronen en nog zoveel meer op de agenda staan. Liggen je interesses bij de richting Economie, dan zet je al je kennis en vaardigheden in om je minionderneming tot een succes uit te bouwen. Door al deze initiatieven doen we jouw verbeelding werken!