Laptopproject

Laptopproject Bring Your Own Device 

Vanaf het schooljaar 2021-2022 nemen de leerlingen van het eerste jaar naast hun boeken ook een eigen laptop mee naar school. Digitale werkmiddelen zijn niet meer weg te denken in het hedendaags onderwijs. Een eigen laptop zien we daarom als een belangrijke aanvulling van het boekenpakket.  

Het schooljaar erop starten alle leerlingen van het eerste, tweede en vierde jaar met een eigen laptop op school voor gebruik in de lessen én voor thuisgebruik.  

Wat zijn de belangrijkste doelstellingen van het project ‘Een laptop voor elke leerling’

 • In dit digitale tijdperk willen we een krachtige leeromgeving aanbieden die het leerproces kan ondersteunen, verrijken en personaliseren. 
 • We willen digivaardigheden ontwikkelen in functie van levenslang leren door informatievaardigheden, digitale geletterdheid en mediawijsheid bij elke leerling te verhogen. 
 • We willen gelijke onderwijskansen bieden: alle leerlingen beschikken op school en thuis over een performante laptop met software die volledig up-to-date is. 

Welke laptop zullen de leerlingen gebruiken?

Elke leerling heeft de keuze om een toestel volgens eigen voorkeuren aan te schaffen of een toestel via de school aan te kopen waarbij extra garantie, service een eerstelijnshulp op school en thuis inbegrepen is. 

We raden de aankoop van een laptop via de school aan, aangezien een toestel volgens eigen voorkeuren risico’s inhoudt. Bij een defect of een softwareprobleem van een eigen laptop is er geen ondersteuning van de school en is het vaak lang wachten vooraleer een defect hersteld is. 

Welke laptop stelt de school voor? 

We bieden een stevig toestel aan dat geschikt is voor intensief schoolgebruik én waar extra garantie en service inbegrepen is. Onze school werkt hiervoor samen met de firma Signpost. 
De laptop die je via de school kan aankopen is een HP Probook 445

 • Ryzen 3 4300U
 • 8 GB RAM
 • 256 GB SSD
 • 14” full HD-scherm 
 • Windows 10 Education edition
 • Een stevige beschermhoes met valvertragingsschuim en verharde buitenkant
 • 3 jaar Next Business Day On Site* – garantie , inclusief garantie op de batterij
  Dit wil zeggen dat bij een defect een technieker de volgende werkdag naar de school komt of tot bij de leerling thuis tijdens schoolvakanties

Welke aankoopmogelijkheden heb ik als ouder?

 • Het toestel aankopen via éénmalige betaling van 599 EUR, leerling / ouder is direct eigenaar van het toestel.
 • Het toestel te huren voor een maandelijkse bijdrage van 19,55 EUR, gedurende 3 schooljaren. Er dient vooraf een waarborg van 6 maanden betaald te worden die de laatste maanden in mindering wordt gebracht. Na afloop wordt de laptop eigendom van de leerling/ouders. 

Wat als de leerling tijdens de huurovereenkomst de school verlaat?

Leerlingen die de school verlaten tijdens de huurovereenkomst hebben de keuze

 • Optie 1: u betaalt het resterende huurbedrag in één keer af en kunt het toestel behouden. De service en garantie blijven behouden. 
 • Optie 2: u levert het toestel in. De huur stopt onmiddellijk en u betaalt een verbrekingsvergoeding. Die bedraagt 100 euro als de opzegging gebeurt in het eerste jaar, 75 euro in het tweede jaar en 50 euro in het derde jaar.  

Wat als er een probleem is met de laptop? Wat als hij valt of gestolen wordt?  

We sensibiliseren elke leerling om zorgzaam om te springen met eigen materiaal en dat van medeleerlingen. Tijdens pauzes kunnen de leerlingen hun laptop opbergen in een locker. ’s Avonds neemt elke leerling zijn/haar laptop mee naar huis. Zo vermijden we diefstal en braak op onbewaakte momenten.

Dit alles moet ervoor zorgen dat de kans op schade minimaal is. Is er toch een defect of schade, dan zoekt onze ICT-dienst een oplossing.  

 1. Voor herstellingen van schade als gevolg van normaal gebruik van de laptop en schade die niet kan worden toegeschreven aan externe factoren, is er geen vergoeding. Deze herstellingen vallen binnen de garantie en zijn inbegrepen in de prijs.
 1. Wanneer de schade niet binnen garantie valt (bv. schade door een val) zal Signpost maximaal € 39 herstellingskosten aanrekenen. Wordt je laptop gestolen buiten de school en met braak of onder bedreiging, ga dan eerst langs bij de politie en doe een aangifte van de diefstal. Het proces-verbaal bezorg je ofwel aan de school ofwel rechtstreeks aan Signpost. Je betaalt dan € 39 voor een vervangtoestel van dezelfde leeftijd. 

Waar en hoe wordt het toestel opgeladen? 

De batterijduur is voldoende voor het gebruik tijdens een volledige schooldag. We verwachten dat elke leerling zijn/haar laptop thuis oplaadt en de volgende lesdag volledig opgeladen meebrengt. 

Vervangt de laptop handboeken en werkboeken? 

De leerlingen zullen nog altijd over boeken beschikken. Wat wel zal veranderen, is dat er met nuttige toepassingen op de computer zal worden gewerkt. Dit zal niet in elk lesuur gebeuren, maar wel telkens als dit het leerproces verrijkt. De leerkrachten hanteren een goed evenwicht tussen meer traditionele werkvormen en nieuwe werkvormen waarbij de laptop gebruikt wordt. Waar mogelijk handboeken plaats maken voor eigen papieren en/of digitale cursussen. We streven er ook naar om minder kopieën te maken.