Digisprong @ OLVP Bornem

Digitale werkmiddelen zijn niet meer weg te denken in het hedendaags onderwijs. Een eigen laptop zien we daarom als een belangrijke aanvulling van het boekenpakket.

Wat zijn onze belangrijkste doelstellingen als school?

  • In dit digitale tijdperk willen we een krachtige en flexibele leeromgeving aanbieden die het leerproces kan ondersteunen, verrijken en personaliseren.
  • We willen digivaardigheden ontwikkelen in functie van levenslang leren door informatievaardigheden, digitale geletterdheid en mediawijsheid bij elke leerling te verhogen.
  • We willen gelijke onderwijskansen bieden: alle leerlingen beschikken op school en thuis over een performante laptop met software die volledig up-to-date is.

Wat houdt Digisprong in?

Alle leerlingen van het 1e, 3e en 5e jaar zullen vanaf schooljaar 2021-2022 over een individueel toestel van de school kunnen beschikken. Deze laptop kunnen de leerlingen meenemen naar huis.

Vanaf 2022-2023 krijgen alle overige leerlingen een schoollaptop ter beschikking.

Welk toestel biedt de school aan?

We bieden een stevig toestel aan dat geschikt is voor intensief schoolgebruik én waar extra garantie en service inbegrepen is. Onze school werkt hiervoor samen met de firma Signpost.

De laptop die je via de school zal verkrijgen is een HP Probook 445 G8, Lenovo Thinkpad E14 Gen2 of Dell Latitude 3310.

Elke laptop zit in een stevige beschermhoes met valvertragingsschuim en verharde buitenkant.

Waar en hoe wordt het toestel opgeladen?

De toestellen beschikken over een batterij die minstens 6 tot 7 uur meegaat. Dit is ruim voldoende voor het gebruik tijdens een schooldag. We verwachten dat elke leerling ’s avonds zijn toestel meeneemt naar huis en dit de volgende lesdag volledig opgeladen meebrengt naar school.

Wat als er een probleem is met de laptop?
Wat als hij valt of gestolen wordt?

We sensibiliseren elke leerling om zorgzaam om te springen met eigen materiaal en dat van medeleerlingen.

Tijdens pauzes kunnen de leerlingen hun laptop opbergen in een locker. ’s Avonds neemt elke leerling zijn/haar laptop mee naar huis. Zo vermijden we diefstal en braak op onbewaakte momenten.

Dit alles moet ervoor zorgen dat de kans op schade minimaal is.

Is er toch een defect of schade, dan zoekt onze ICT-dienst een oplossing.

Wanneer de schade niet binnen garantie valt (bv. schade door een val) zal Signpost maximaal € 39 herstellingskosten aanrekenen. Wordt je laptop gestolen buiten de school en met braak of onder bedreiging, ga dan eerst langs bij de politie en doe een aangifte van de diefstal. Het proces-verbaal bezorg je ofwel aan de school ofwel rechtstreeks aan Signpost.
Je betaalt dan € 39 voor een vervangtoestel van dezelfde leeftijd.

De school gebruikt de financiële middelen van Digisprong voor de aanschaf van het toestel. Voor een uitgebreide service, zekerheid van een vervangtoestel, een draagtas wordt een maandelijkse bijdrage van € 4 aangerekend.

Vervangt de laptop de handboeken en werkboeken?

De leerlingen zullen nog altijd over boeken beschikken. Wat wel zal veranderen, is dat er met nuttige toepassingen op de computer zal worden gewerkt. Dit zal niet in elk lesuur gebeuren, maar wel telkens als dit het leerproces verrijkt. De leerkrachten hanteren een goed evenwicht tussen meer traditionele werkvormen en nieuwe werkvormen waarbij de laptop gebruikt wordt. Handboeken, eigen papieren en/of digitale cursussen hebben allemaal hun plaats in ons onderwijs. We streven er ook naar om minder kopieën te maken.

Wat als de leerling de school verlaat?

Als je de school verlaat, dien je je toestel terug in te dienen bij de ICT-dienst.

Mag ik wijzigen aanbrengen aan het toestel?

Het toestel blijft eigendom van de school, interne hardware en software mogen niet gewijzigd worden.